Život “na svoj način” – Frenk Sinatra

in Ljudi kao inspiracija by

Jedna od najkontroverznijih ličnosti šou-biznisa i najpoželjnijih muškaraca 20. veka, celog života je punio stranice žute štampe svojim brakovima, avanturama, vezama s mafijom, sve vreme živeći “na svoj način”. Zbog njegovog zavodljivog glasa mnogi su o Njujorku maštali kao o gradu iz snova, a veruje se da je lik Džonija Fontejna u filmu “Kum” inspirisan njime. “Glas” (The voice) – Frenk Sinatra.

Sa jedne strane bio je oličenje američkog “šoumena”, a sa druge prilično kontroverzna ličnost van pozornice. “Počni da živiš , jer je smrt gadan zez”, bio je njegov moto, što donekle objašnjava sve kontroverze koje su ga pratile.

Voleo je žene i one su volele njega

Bio je veliki ljubavnik, ali ne i suprug. Mnoštvo ljubavnica i četiri braka. Prvi put se oženio kada mu je bilo 24, dečačkom ljubavi iz komšiluka, sa Nensi Barbato i sa njom dobio troje dece. Brak se raspao zbog njegovih preljuba, a najviše zbog strastvene tajne veze s Avom Gardner. Sa prelepom Avom bračna sreća trajala je samo dve godine, ali je bila i ostala ljubav njegovog života. Pričalo se da je njenu sliku držao u ogledalu dugo posle razvoda, kao i da je do kraja života Ava svakoga dana od Sinatre dobijala isti telegram u kome je uvek isto pisalo – “Volim te. Nedostaješ mi.” Kada je, pred kraj života, Ava stigla do bankrota, plavooki džentlmen je bez pitanja prebacio na njen račun million dolara! Poslednja njegova žena bila je Barbara Marks, koja je ostala s njim do smrti, a zajedno su bili 22 godine.

Prijatelj sa Kenedijem ali i Đankanom

Povezivali su ga i sa Merlin Monro, Evom Bartok i mnogim drugim poznatim damama. Ali i sa mafijom. Prvo s mafijaškim šefom Lakijem Lučanom, zatim navodno je pevao na svadbi rođake Vilija Moretija, a bio je povezan i sa Čarlsom Fisketijem, poznatim čikaškim pljačkašem. Bio je dobar prijatelj sa Semom Đankanom, koji je naručio više od 200 ubistava, a koji nije skidao prsten koji je dobio od – Sinatre. Bio je čovek koji je sa jedne strane dobar sa predsednikom Džonom Kenedijem a ujedno mu je godinama bio “za vratom” šef FBI Edgar Dž. Huver, puneći dosije koji je na kraju imao oko 2.400 stranica.

 

Jedinstven karakter tvrdog šarmera

“Odobravam sve što će vam pomoći da pregurate noć: molitvu, sedative, flašu Jack Daniel’s-a”, govorio je Sinatra. Za njega je odmor uz čašu Jack Daniel’s-a bilo jedno od najvećih zadovoljstava, a viski je često nazivao “nektarom bogova”. Bio je poznat po tome što je tokom cele karijere, kada se obraćao javnosti, nazdravljao sa čašom “Jack-a” u ruci. U čast velikome umetniku i prijatelju , Jack Daniel’s je, na 100-godišnjicu njegovog rođenja, izradio Jack Daniel’s Sinatra Select. Kako bi ovaj vrhunski viski, poput čoveka čije ime nosi , imao jedinstven karakter , viski je odležao u za to posebno izrađenim hrastovim buradima. Tamne boje, dubokog i punog ukusa sa nekoliko « oštrih » nota, ima li ičega što više liči na tog tvrdog šarmera, Sinatru ?

“Želim da me zapamte kao čoveka koji se ludo provodio u životu, imao fantastične prijatelje i porodicu i mislim da više nisam mogao ni da poželim”, pričao je Sinatra. I u tome je uspeo. Sahranjen je blizu Palm Springsa, navodno, s bocom Džek Denijelsa, novčićem, upaljačem i kutijom cigareta “Camel”.

Оставите одговор

Your email address will not be published.

*