Simone Caporale u Beogradu ispričao svoju “priču kroz čula”

in Bartending News by

Na nedavno održanom Master Class-u za barmene u Beogradu prisustvovali članovi Old Fashion Club-a

Čini se da Beograd polako ide ka tome da zauzme zasluženo mesto u svetu bartendinga koje mu kao jednoj evropskoj metropoli i pripada, a sve  zahvaljujući talentovanim i znanja željnim pojedincima i entuzijastima iz branše. U prilog tome govori činjenica da je na nedavno održanom Master Class-u za barmene u organizaciji Vladimira Simića i ekipe iz Bartenders 710, obuku držao niko drugi do Simone Caporale, trenutno  jedan od najtraženijih i najpopularnijih barmena na svetu.

Simone je poznat po svom jedinstvenom stilu i ličnoj filozofiji koja, pored aroma i sastojaka, pažnju posvećuje detaljima, prezentaciji i načinu serviranja koktela. Zahvaljujući maštovitim prezentacijama, smelim kontrastima struktura i ukusa, specijalno izrađenim posudama, Simone podseća donekle na Vilija Vonku u svetu bartendinga, vođen motoom “Neke priče se bolje ispričaju kroz čula”. Njegova ideja je da je svaki koktel jedna priča koja mora da zadovolji sva čula, a on i njegov tim su pripovedači koji kroz piće donose posebno iskustvo. Rođen u Italiji, u mestu Komo, gde je i započeo karijeru u malom kafeu, Simone je putovao po svetu učeći i radeći u prestižnim lokalima sve dok se nije zaustavio u centru svetskog bartendinga, Londonu. Vrhunski koktel bar Artesian pri  Langham Hotelu 2014. godine dobija titulu najboljeg bara na svetu, upravo zahvaljujući Simonu koji je iste godine proglašen najboljim barmenom na svetu.

Koktel mag Simone je 26.03. u Gastro Baru Remix u Beogradu održao obuku za prijavljene barmene, među kojima su bili i članovi Old Fashion Club-a, Vukan Ilić i Nemanja Pikulić. Popričali smo sa njima i prenosimo utiske iz prve ruke:

Da li si zadovoljan obukom?

Nemanja: Naravno, bilo je izuzetno zanimljivo, nama, koji se bavimo ovim poslom iz čiste ljubavi, dragoceno iskustvo.

Vukan: Beograd laganim korakom postaje koktel centar. Doveden je jedan od vodećih bartendera na svetu, Simone Caporale. Ono što me je najviše oduševilo je to što je bilo dosta nas mlađih. Samo predavanje je bilo zaista zanimljivo, očigledno da mu je (Simonu) osim Alexa Kratene i Dušan Zarić bio uzor.

Šta je na tebe ostavilo najbolji utisak?

Nemanja: Na mene je najlepši utisak ostavila priča vezana za spajanje pića (koktela) sa lepim uspomenama ili sa nekim manje lepim.

Vukan: Izvojio bih jedan sjajan proizvod koji se pravi od Bergamota, a to je Italicus. Jedno sjajno piće. Sa njim su kokteli zaista sjajni.

Šta si naučio na ovom Matsre Class-u?

Nemanja: Kao jednu od njegovih najvažnijih poruka bih izdvojio preporuku za nas barmene da delimo svoja saznanja sa kolegama, a ne da ih ljubomorno čuvamo, a sve u cilju unapređenja bartendinga.

Vukan: Predavanje je trajalo dva sata i za ta dva sata sam dosta naučio. Bilo je dosta korisnih stvari o ledu, pa o flavor-ima i raznim kombinacijama, ali bartending nisu samo kokteli, sirupi, biteri. Servis je najbitniji i ta energija za barom. Customer service je najvažnija stvar, da je barmen opušten, bitna je pozitivna energija.

Оставите одговор

Your email address will not be published.

*