Old Fashion Club Masters finalisti – naši gosti na nedavno održanom Cocktail Week-u u Zagrebu

in Bartending News by

#CWZG 2018 – od pionirske faze lokalnih craft barova do ozbiljnog regionalnog bartending događaja

Upravo je završen drugi po redu zagrebački koktel week na kojem smo bili i mi zajedno sa finalistima našeg OFC Mastersa 2017 – Nikolom Šarićem i Milošem Stefanovićem, kao prvoplasiranim i drugoplasiranim, i Nemanjom Pikulićem i Darkom Radisavljevićem koji su pobedili u Woodford Reserve Mint Julep izazovu na našoj Facebook stranici.

Ovogodišnji #CWZG održan je od 14. – 19. aprila na raznim lokacijama u Zagrebu i u odnosu na prvi predstavlja prelazak iz pionirske faze craft barova na viši nivo bartending scene. Veliko finale događaja bilo je u znaku Open Air festivala koktela u dvorištu Likovne akademije na kome su se predstavili najznačajniji barovi i bartending zvezde iz Zagreba, ali i iz drugih hrvatskih, regionalnih i evropskih gradova, između ostalih Nejca Kovačič iz ljubljanskog Kolibrija, Martin Hudak iz Savoya, Aris Makris, beogradski Kultura bar.

Pored festivalskog dela, prvi dan su obeležile radionice najeminentnijih svetskih barmena današnjice, CWZG Talks, na kojima su svoje znanje podelili velikani branše, poput Toma Vernona, brend ambasadora Woodford Reserve viskija, koji je održao predavanje pod nazivom  Bourbon Masterclass. Ekskluzivni intervju s Tomom pročitajte ovde.

Zajedno sa našim finalistima, imali smo priliku da slušamo ovo predavanje, ali i da budemo gosti na koktelu Toma Vernona u hotelu Esplanada.

Naši finalisti ovako komentarišu ovo iskustvo:

OFC: Kako ti se dopao #CWZG 2018? Šta je ostavilo najači utisak na tebe?

Miloš: Jako mi se dopao angažman i inicijativa kolega barmena iz Hrvatske da organizuju ne tako mali poduhvat. Definitivno najjači utisak mi je ostavila otvorenost i kolegijalnost između konkurentskih barmena i kuća, raspoloženost za deljenjem znanja i veština i sveukupno nesebično zalaganje zajednice u cilju razvitka našeg zanata.

Nemanja: Zagrebackom koktel nedeljom sam izuzetno zadovoljan, lepo iskustvo, lepo druženje, širenje bartenderske ljubavi. Izuzetno jak pečat ovom dogadjaju je dalo Tomovo predavanje u kinu Europa, kao i koktel prijem u Esplenadi, gde smo kroz razgovor sa Tomom mogli čuti dosta korisnih saveta.

OFC: Šta si naučio od Toma?

Miloš: Jako mi se svideo Tomov istorijski pristup razvitku burbona, tačnije, oblikovanje burbona kroz istoriju u zavisnosti od prilika. Često zaboravimo da socijalna i politička dešavanja tokom istorije imaju jako veliki uticaj na razvitak proizvoda, kao i da sama industrija pića ima uticaj na socijalni razvitak jednog podneblja.

Nemanja: Deo Tomovog predavanja vezan za samu istoriju Woodford burbona je definitivno ono što je upotpunilo moje znanje vezano za sam brend. I, naravno, stil bartendinga koji on propagira tj. da sebe ne shvatate previše ozbiljno, što bi značilo maksimalnu opuštenost u servisu i jednu domaćinsku, prijatnu  neposrednost u odnosu sa gostima.

OFC: Da li postoji saradnja među regionalnim bartending zvezdama i barovima, kako se neguje i deli znanje?

Miloš: Saradnje i deljenja znanja i iskustava je definitivno sve više. Jako dobra energija vlada među barmenima na Balkanu, a verujem da ćemo udruženim snagama mnogo lakše i efikasnije oblikovati tržište i edukovati naše goste. Gostovanja barmena iz drugih zemalja je sjajan način da se još više približimo, a u budućnosti bih voleo da vidim organizaciju seminara i kreativnih radionica na regionalnom, ne samo nacionalnom nivou. Svakako, angažovanje Brown Formana nam umnogome olakšava poduhvat i nadam se da će još kuća početi da sledi isti primer.

Nemanja: Društvene mreže i otvaranje granica su doveli do toga da je danas česta pojava gostovanje bartendera iz drugih zemalja kod nas i naši odlasci u druge zemlje (kao što je bilo ovo gostovanje u Zagrebu). Bartenderi saosećaju jedni sa drugima i to je ono sto pokreće sam odnos i saradnju. Gostovanja bartendera tj. preuzimanja barova su savršena prilika da naša publika (i bartenderi) vide kako se to radi na nekim drugim mestima. I obratno. Naša scena takođe ima mnogo toga kvalitetnog da ponudi u svetu koktela. Ovo gostovanje je podstaklo mnogo poznanstava i razmenu mišljenja da je upravo to platforma kako treba raditi ubuduće, jer samo tako bartending dobija.

OFC: Da li ti se dopada ova inicijativa OFC-a i da li ćeš učestvovati u drugim?

Nemanja: Naravno da sam uvek spreman za akcije sa OFC-om i Brown Forman ekipom!

Оставите одговор

Your email address will not be published.

*