Juraj Kozma – Bartender je čovek koji je rođen da voli ljude

in Bartending News/Crafted Power/Highlights/Razgovori by

Juraj Kozma o Old Fashion Club-u i modernom bartendingu pred prvi OFC Masters 2017

Old Fahion Club je platforma za promovisanje pozitivnih vrednosti, jer su dobre stvari neprolazne. Umeće, autentičnost, upornost, trud, poštovanje, integritet su životni postulati odnosno vrednosti koje su  značajne i želimo da ih podržimo i negujemo. Old Fashion Club Masters je takmičenje barmena i samo je jedna od inicijativa koje promovišu te vrednosti. Sa tim takmičenjem podržavamo određenu grupu interesovanja, ljubav prema američkom viskiju, ali je poruka šira – jedan viski klasik je opstao zbog svojih kvaliteta. Posvećenici svom poslu treba da budu prepoznati, nagrađeni i podržani, jer su oni primer pozitivnih vrednosti. Nije nam namera da se OFC Masters desi kao još jedno takmičenje barmena bez priče o vrednostima, već da to bude samo početni korak pripadnika Old Fashion Club-a.

– Postoje određeni principi u bartendingu koji su neprolazni i kultura negovanja istih ponovo je zaživela poslednjih godina. Bartenderi su shvatili da koktel nije samo piće u čaši, već zbir svih emocija i osećaja koje gost doživi od trenutka kada otvori vrata bara. S tim u vezi, ako govorimo o klasicima u svetu koktela, onda je to svakako Old Fashioned, koktel koji je prošle godine proglašen za jedan od najpopularnijih na svetu. Osnovna receptura podrazumeva šećer, biter i viski, a kao dekoraciju koru pomorandže – priča bartender Juraj Kozma, dok nam za barom svog “Kultura bara” u Beogradu priprema ovo piće.

Upravo taj koktel poslužio je kao inspiracija za takmičenje najboljih barmena Srbije koje će se sutra održati u glavnom gradu.

– Događaj organizuje “Old Fashion Club”, a tokom njegove pripreme obišli smo više gradova u Srbiji, okupili bartendere i uputili ih na koktele koji su klasici, koji su i  dalje aktuelni. Njihov zadatak biće da naprave jedinstven koktel čiji zbir sastojaka ne sme da bude veći od pet. Jedan žiri će ocenjivati tehničku izvedbu, drugi će se baviti javnim nastupom, a treći, koji neće moći da vidi takmičare, dobiće finalni proizvod – koktel i vrednovaće izgled, miris i ukus pića – objašnjava naš sagovornik.

– Ono što je osnovni postulat barmenskog zanata je podizanje svesti kako kod gostiju tako i kod samog majstora da koktel pruži sto veći užitak . Ne zaboravite – koktel se pije dok vam se smeška. To je jedan neraskidivi lanac i želja nam je da što više kvalitetnih bartendera ostane u Srbiji. Naš posao je zanatski i potrebno je bar tri godine da bi neko naučio da piše barmenskim pismom – kaže Juraj.

Ipak, jednom kad se “opismeni”, dodaje on, mogao bi da se time bavi celog života.

– Profesija je nekada bila takva da ste na konstataciju “Ja sam barmen” često mogli da čujete pitanje “Dobro, a šta ćeš posle?”. Danas se situacija ipak promenila, najviše sa kulturološkog aspekta. Odgovorno tvrdim da ovo više nije posao samo za mlađe ljude i jako je lepo videti sedu glavu u baru – navodi naš sagovornik.

Međutim, za dug poslovni vek neophodan je konstantan trud i usavršavanje.

– Toliko je različitih stvari i finesa u našem zanimanju, da mogu barem još 25-30 godina da provedem učeći o svim propratnim detaljima kako bartendinga , tako i ugostiteljstva uopšte. Barmen nije koktel majstor, te ako ga posmatrate šire on bi morao da poznaje i osnove vina, cigara, kuhinju i psihologiju , da bi sve to mogao da poveže na pravi način – kaže Juraj.

Na kraju, pak, i da celokupno pomenuto znanje “drži u malom prstu” malo će mu značiti ako gost ostane zanemaren.

– Ima jedna lepa misao koja kaže da gde god da se pojavite neko od vas očekuje  više, ali kada dođete u bar, bartender od vas nema očekivanja, on je tu da vaše vreme pretvori u čaroliju, da vas provede kroz dan (noć),  i tu se krije lepota zanata. Zapamtite, bartender je čovek koji je rođen da voli ljude.

Uzdravlje!

Оставите одговор

Your email address will not be published.

*